Film met nabespreking Film met nabespreking
“The Farewell Party” Een film over euthanasie of over relaties?

“Vertel hem dat je een moordenaar bent”, zegt Levana, “maar geen seriemoordenaar.” Haar man Yehezkel heeft een ingenieus euthanasie-apparaat in elkaar geknutseld. Als je iemand helpt om einde te maken aan zijn lijden, ben je in Israël strafbaar. Dit doosje zorgt ervoor dat de patiënt zelf de dodelijke injectie toedient. Maar het succes is te groot. Al gauw kloppen er meer bewoners van het bejaardentehuis aan, met een terminaal zieke geliefde die over het eigen lot wil beschikken. Wat nu?

Het is een wat bont gezelschap, de Farewell Party uit de titel: de knutselaar, de wanhopige weduwe, de dierenarts en diens minnaar, een oud-politieagent. Daarnaast is er nog Levana, die tegen haar zin betrokken raakt. Ze trekt een duidelijke lijn: euthanasie is moord.
De verhoudingen verschuiven echter wanneer de alzheimer van Levana zo erg wordt, dat ze niet meer zonder begeleiding kan wonen. Als zwarte komedie pakt The Farewell Party een omstreden onderwerp en mengt het zich met  frivoliteit in een moeilijke discussie. De film blijft in de basis de gewichtigheid van het grote debat erkennen. Zo is het voor Yehezkel ineens een stuk moeilijker om het apparaat in te zetten, wanneer het om zijn eigen geliefde gaat.

Woensdag 30 oktober, om 19.00 uur in de Kapel
terug