Groet uit de Prinsekerk Groet uit de Prinsekerk
Weekbrief van de wijkgemeente De Prinsekerk onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad c.q. de predikant. Week 14 2020

Bij de diensten:
Zondag, 29 maart,
is de voorganger Ds. Iet Buijser.
De dienst, zonder kerkgangers, begint om 10.00 uur en wordt via kerkdienstgemist en via facebook uitgezonden.
De organist is Dick Geleijnse.
Let Op: A.s. zondag gaat de klok een uur vooruit. De zomertijd gaat in. Dat betekent een uur korter slapen!
Iemand schreef: ‘Komend weekend gaat de klok vooruit. Ik weet niet precies hoeveel, maar ik hoop twee maanden’.

Over een kerkdienst zonder kerkgangers
Ik was zondag al vroeg in de kapel, dat ben ik altijd. Maar afgelopen zondag was ik desondanks de laatste. Henry Visser (koster en diaken), Sara de Lange (ouderling van dienst en lector en cameravrouw) en Dick Geleijnse (uiteraard op het orgel) waren er al even. Vrijwel alles stond al klaar voor de dienst: drie stoelen, de tafel met doopvont, avondmaalstel en Bijbel, de Paaskaars, het antependium. Alleen een camera met statief en een muziekstandaard voor camera nummer 2 moesten nog gepakt en opgesteld. En, heel bijzonder, er moest ingezongen worden. Het zingen met z’n drieën is wel even iets anders dan meedrijven op een volle kapel.
De hekken van de hof gingen op slot, er was nog koffie, de techniek werd opgesteld en getest, de toga werd aangetrokken. Gewoontegetrouw gingen de ambtsdragers en ik naar de keuken voor het consistoriegebed. Wat rommelig en onwennig kwamen we binnen. Camera klaar? Beginnen maar!

Achter de camera beeldde ik mij alle kerkgangers in. Ieder op zijn eigen plek. Maar rondkijken kon dit keer niet en reacties, bij de liederen of tijdens de preek, zag ik niet. En toch: op een één of andere manier was iedereen aanwezig. Als ik dat niet zou bedenken, dan zou ik het niet kunnen. In ieder geval niet met overtuiging. Dus dank, dat u er allemaal was en zondag weer zult zijn. 

Een uitstapje
Sinds afgelopen zondag is er op RTV Rijnmond vanaf 10.30 uur een uitzending van een kleine viering te zien vanuit de Laurenskerk. Deze uitzending wordt herhaald tot 12.00 uur. Aanstaande zondag zal ik, samen met ds. Laurens Korevaar, in die dienst voorgaan. Geen zorgen: de opnamen zijn al op woensdag. Kan ik lekker oefenen met bidden voor een camera (collega Korevaar doet de preek). Voor een dienst van een half uur is drie uur opname-tijd uitgetrokken! Ik zie het al voor me: ‘take 26, openingsgebed’.

De oproep om selfies ofzo
In de weekbrief van vorige week vroeg ik u om een foto (selfie) of een creatieve impressie te maken van hoe u thuis de dienst beluistert of kijkt en die naar mij door te sturen. Het plan is 0m die foto’s of impressies naast het antependium te hangen, zodat u als het ware aanwezig bent. Tot nu toe is dit plan niet aangeslagen: slechts twee inzendingen heb ik ontvangen, waarvoor mijn dank. Die twee blijven nog even in de la liggen, totdat er meer zijn.

ds. Iet Buijser

Eredienst via internet
Afgelopen zondag hebben we voor het eerst een kerkdienst gehad waarbij de gemeente niet aanwezig kon zijn. De kerkdienst heeft u via kerkdienst gemist kunnen beluisteren en via facebook kunnen zien en horen. Voor ons was het een primeur om via Facebook een dienst uit te zenden. We zijn dan ook blij dat dit een mogelijkheid is om ook met videobeeld bij u in de woonkamer aanwezig te kunnen zijn. Uiteraard is alle begin moeilijk en hebben we van een aantal mensen te horen gekregen dat het geluid zacht was en het beeld gedraaid. We denken in ieder geval voor het laatste een oplossing te hebben gevonden. Mocht het onverhoopt toch zo zijn dat het beeld aanstaande zondag nog gedraaid is kunt u zelf het volgende doen:

Kijkt u met uw mobiel of met uw tablet: zet dan de automatische rotatie uit en draai uw toestel. U kunt de dienst dan goed zien. De knop voor automatische rotatie vind u in de menubalk bovenaan uw apparaat. Trek deze naar beneden en druk op het symbool hieronder



Kijkt u met uw laptop: u kunt uw beeld op de volgende manier draaien: 



U kunt dit het beste doen nadat u de video op ‘volledig scherm’ hebt gezet.
We hopen dat u ons aanstaande zondag weer weet te vinden.

Facebook
Sinds het begin van de uitbraak van de corona crisis proberen wij op nieuwe manieren toch contact met u te onderhouden. Zo zijn wij erg actief of Facebook. Elke dag plaatsen we daar een gebed op van onze wijkpredikant. Daarnaast zenden wij de eredienst live uit en plaatsen wij met enige regelmaat nog andere berichten. Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk gerust. Ook zonder Facebook account kunt u de berichten zien. Wellicht moet u dan wel wat meldingen die vragen om uw inloggegevens weg klikken. Ziet u onze berichten? Laat vooral een comment achter, like of deel het bericht. Wij voelen ons op die manier weer verbonden met u. Daarnaast zorgt uw reactie op onze berichten ook dat de berichten een groter bereik krijgen. Door uw reactie zullen dus meer mensen de berichten van de Prinsekerk zien. Dat is een mooi bijkomend voordeel. 

Skypen, ervaringen van een groepsgesprek
Woensdagavond hebben we (Hans Paauwe, twee gemeenteleden en ik) via Skype de gespreksavond over ‘lijden’ gehouden. Het boekje van Harold Kushner ‘Als het kwaad goede mensen treft’ was onze gids. Maar dit stukje is niet bedoeld om een verslag van dit gesprek te geven. Wel om de ervaring met skypen te delen en te zien of het een geschikt middel is om vaker te gebruiken, bijvoorbeeld voor de Bijbelkring van begin april (en mei). Dat is het zeker! We hebben gisteren een goede avond gehad. 

De techniek is goed te doen:
- Skype op je computer zetten (of tablet) is vrij eenvoudig. Wel even testen of beeld en geluid goed werken.
- De uitnodiging om deel te nemen krijg je of per e-mail (dan kan je een link volgen) en via Skype zelf. Volgens mij ook geen probleem.

Dan het gesprek zelf: ik vond het best vermoeiend, het even afdwalen tijdens het gesprek is minder goed mogelijk (of je gunt het jezelf niet om even de ruimte in te staren). Ik kan mij voorstellen dat bij meer dan vier deelnemers dat nog sterker wordt. 

Mijn conclusie is dat we de Bijbelkring via Skype gaan proberen. Wil je meedoen, mail mij dan even. Als er veel gegadigden zijn, dan splits ik de groep in tweeën. Heb je je aangemeld dan stuur ik tijdig het materiaal toe dat we zullen gebruiken en doe ik een voorstel over hoe we het aanpakken. We gaan in ieder geval verder met Exodus aan de hand van Jonathan Sacks. 
Op dinsdagochtend 7 april om 10.00 uur nodig ik de deelnemers uit (als je in groep 1 zit; in het geval we met twee groepjes werken, maken we uiteraard voor de tweede groep een andere afspraak. Dat hoor je dan nog.)

Twee ervaringen van het beleven van de eredienst thuis:
1. Live verbinding voor de eredienst via de livestream op Facebook:

'Goedemorgen gemeente. Welkom in de kapel van de Prinsekerk waarin voorgaat ds. Iet Buijser. Ook een warm welkom aan de luisteraars thuis, fijn dat u weer met ons verbonden bent.'

Dat zijn de eerste woorden die klinken door de microfoon tijdens een zondagse eredienst. Als scriba zijnde, zorg ik ervoor dat de lector de afkondigingen van tevoren krijgt. En iedere week als ik die eerste regels van de afkondigingen typ, vraag ik me af hoe de luisteraars thuis de eredienst ervaren. De luisteraars zijn thuis, zij beleven de eredienst 'aan de andere' kant van de live-verbinding. Zouden zij gedoucht en wel in hun zondagse kleding meeluisteren? Zingen zij mee? Houden zij hun ogen dicht tijdens de gebeden? En nog belangrijker, zouden zij zich daadwerkelijk verbonden voelen met ons in de kapel?   

Afgelopen zondag heb ik thuis de livestream op Facebook gevolgd. En het gekke is, dat ik niet het gevoel had dat ik mij 'aan de andere kant van de live-verbinding' bevond. Sterker nog, het voelde alsof ik te midden van de gemeente was, terwijl ik toch echt in mijn pyjama aan de werktafel zat. Ik zong zelfs hardop mee (wat overigens niet meevalt als je geen liedboek hebt). In een periode van quarantaine, waarin men zich ontzettend alleen kan voelen, is fijn om op deze manier met elkaar verbonden te zijn en te blijven. Om op deze manier toch gemeente te zijn. 

'Ik wens u allemaal, ook de luisteraars thuis, een goede en gezegende dienst.'

En dat was het ook. 
Alfa Pasalbessy

2. Meebeleven van de eredienst via kerkdienstgemist: 
Zondag, 22 maart, hebben Miep Leerschoon en ik bij Ank en Bep de dienst mogen volgen via hun laptop. Het was gezellig en geslaagd. Mooi dat dit zo online kan.
Bij de schriftlezingen, de gebeden en de verkondiging hadden wij het gevoel aanwezig te zijn in de Kapel. We zien uit naar de volgende keer.
Henk Schmelling

Tijdens deze periode bezig zijn voor anderen:
En dan hebben we ineens veel tijd.
Dekentjes van hoop maken:
Enkele maanden geleden is onze middagcreatief begonnen met het haken en breien van “dekentjes van hoop”
Dekentjes voor vluchtelingen en behoeftigen.
Leuk werkje. Ook mensen “van buitenaf” helpen mee.
Het zijn lapjes van ongeveer 11 x 11 cm
Heeft u zin om met ons mee te doen? bel mij dan voor meer informatie.
Hannie van As, 0653721627

Paaskaarten maken:
Nu we elkaar in deze periode niet kunnen ontmoeten is het plan opgevat om vanuit onze wijkgemeente onze gemeenteleden een Paaskaart te sturen.
We gaan die kaarten zelf maken.
Onze Avondcreatief groep is al begonnen. Omdat we veel kaarten gaan versturen hebben we uw hulp nodig. 
De kaarten worden voorzien van een Paasgroet van onze wijkgemeente en centraal verstuurd naar de bij ons bekende adressen.
Allerlei technieken zijn mogelijk. 
Heeft u zin om mee te doen? Neem dan contact op met Ank Smit. Dat kan via e-mail:  of telefonisch 466 20 95 

Leesrooster voor de komende week:
Zondag 29 maart   Exodus 10, 21-11, 10
Maandag 30 maart   Psalm 130
Dinsdag 31 maart   Exodus 12, 1-13
Woensdag 1 april   Exodus 12, 14-28
Donderdag 2 april   Exodus 12, 29-42
Vrijdag 3 april   Exodus 12, 43-51
Zaterdag 4 april   Exodus 13, 1-16

Voor u gelezen: ‘Lied 974’: 1 en 5 (we zingen het zondag) Sytze de Vries 
Maak ons uw liefde, God,
tot opmaat van het leven!
Wij zijn geroepen om
haar zingend door te geven.
De wereld zegt ons niet
de goede woorden aan.
Vernieuw ons hart en doe
ons uw beleid verstaan.    

God, laat geen mensenkind
uit uw ontferming vallen.
Weer met uw ruime hart
het kwade van ons allen.
Gij zijt te goeder trouw
geweest van het begin.
Vasthoudend blijft Gij tot
uw liefde overwint.

Hartelijke groet, Ank Smit
   
terug